Creëer een optimaal binnenklimaat en bespaar energie

Hoe zorgt u voor een warm welkom voor klanten en bezoekers? Mét een open deur, zonder dat uw medewerkers binnen in de kou staan? Een luchtgordijn geeft een warme luchtstroom in de winter en een verfrissende of zelfs gekoelde luchtstroom in de zomer. Wat voor klimaat of situatie er ook is: met een luchtgordijn van NHS creëert u een optimaal binnenklimaat en bespaart u energie.

NHS golf blauw

Productoverzicht

Product Premium

Premium

Creëer een optimaal binnenklimaat en bespaar energie.

Toepassingen
Comforttoepassingen

Product Premium GVP

Premium Cassette

Voor inbouwmontage gelijk aan het verlaagd plafond, met zichtbare onderzijde en luchtaanzuiging van onder.

Toepassingen
Comforttoepassingen

Product Superior

Superior

De duurzame en onderhoudsvriendelijke oplossing voor klimaatscheiding. Montage in het zicht of inbouw.

Toepassingen
Comfort- en Industrietoepassingen

Product SuperiorDX buitenunit

Superior DX

De extreem energiezuinige klimaatoplossing voor uw winkel, bedrijf of kantoor.

Toepassingen
Comforttoepassingen

Product Silent

Silent

Onze meest geruisloze klimaatscheiding.

Toepassingen
Comfort- en Industrietoepassingen

Product SuperiorXL

Superior XL

Duurzaam luchtgordijn speciaal voor hoge deuren.

Toepassingen
Comfort- en Industrietoepassingen

Product CIRCUM

Circum

De perfecte oplossing voor ingangen met draaideuren.

Toepassingen
Draai- en roterende deuren

Product TQD

TQD

Speciaal luchtgordijn voor zijdelingse plaatsing bij draaideuren of carrouseldeuren.

Toepassingen
Draai- en roterende deuren

Wat is een luchtgordijn?

Een luchtgordijn is een gecontroleerde luchtstroom die natuurlijke luchtuitwisseling tussen ruimtes vermindert. Een luchtgordijn bevindt zich in een deuropening of entree en houdt ruimtes met een verschillend klimaat van elkaar gescheiden als de deur openstaat. Denk aan een koel- en vriesruimte van een bedrijf of aan het binnen- en buitenklimaat van een supermarkt, warenhuis, bank, ziekenhuis of kantoorgebouw.

Werking luchtgordijn

Waarom een luchtgordijn?

Het belangrijkste doel van een luchtgordijn is het verminderen van luchtuitwisseling voor een gecontroleerd, gezond en comfortabel klimaat. Daarnaast is het mogelijk om via een verwarmings- of koelelement lucht plaatselijk te verwarmen of koelen.

Luchtstroom bij open deuren zonder luchtgordijn

Bij open deuren zonder luchtgordijn gaat vaak een grote hoeveelheid warmte verloren.

NHS golf

Hoe werkt een luchtgordijn?

Een verwarmde luchtstroom houdt de koude(re) lucht van buiten tegen. Daarnaast verwarmt de luchtstroom de zeer kleine hoeveelheid koude lucht, die ondanks de luchtstroom toch weet binnen te dringen. Zo ontstaat er een aangenaam binnenklimaat en een thermisch neutrale klimaatscheiding zonder tocht. Is het buiten warmer dan binnen? Dan is de werking omgekeerd: met een onverwarmde of gekoelde luchtstroom zorgt een luchtgordijn ervoor dat de warme lucht buiten blijft.

De luchtstroom van een luchtgordijn

De luchtstroom van een luchtgordijn werkt als een onzichtbare deur die het klimaat van twee verschillende ruimtes van elkaar gescheiden houdt.

Voordelen

  • Minimaal energieverlies en -verbruik
  • 70% tot 80% energiebesparing vergeleken met een openstaande deur
  • Optimaal thermisch comfort voor een aangenaam (winkel)klimaat
  • Verbeterde luchtkwaliteit voor bezoekers en medewerkers
  • Gezonder leefklimaat en minder ziekmeldingen door bescherming tegen tocht
  • Minder uitwisseling van stof, vocht, geur en minder insecten in het gebouw
  • Verwarmde, verfrissende of verkoelende luchtstroom

Waarom een juiste uitblaastemperatuur?

Een juiste uitblaastemperatuur zorgt voor een efficiënte en energiebesparende klimaatafscheiding. Met een te hoge uitblaastemperatuur (>40 ºC) komt de luchtstroom moeilijker tot de vloer, waardoor er nog steeds luchtuitwisseling plaatsvindt. Ook verwarmt de te warme luchtstroom de entree te veel. Dit verstoort het binnenklimaat en is energieverspillend. Maar ook een te lage uitblaastemperatuur (<28 ºC) verstoort een effectieve werking. Samen met een onvoldoende sterke luchtstroom leidt dit tot een te lage temperatuur op vloerniveau, waardoor er tocht ontstaat.

Een onvoldoende sterke luchtstroom

Een onvoldoende sterke luchtstroom verstoort een effectieve werking en is energieverspillend

Extra tips

Voorkom een te hoge uitblaastemperatuur met een inblaastemperatuurregeling. NHS Luchtgordijnen kan deze als accessoire leveren of al inbouwen in het luchtgordijn

Monteer luchtgordijnen precies boven de deuropening. Hoe kleiner de afstand tot de vloer, hoe minder energie er nodig is

Let op dat de luchtstroom niet doorbroken wordt door obstakels, zoals een deurautomaat of rolluik

Een luchtgordijn werkt optimaal als het effectieve deel van een luchtgordijn, de luchtstroom, minimaal de breedte heeft van de deuropening en voelbaar is tot op de vloer. Komt de luchtstroom niet tot de vloer? Dan krijgt koude lucht de kans om naar binnen te gaan en ontsnapt warme lucht naar buiten. Zo ontstaat er tocht

Gebruik voor optimale energiezuinigheid een (semi)automatische regeling. Via een aantal parameters stemt deze de werking van een luchtgordijn af op wisselende omstandigheden. Denk aan het aanpassen van de grootte van de luchtstroom bij koud weer of aan het stand-by zetten of uitschakelen van het luchtgordijn als de deur gesloten is.

Installeer luchtgordijnen direct tegen de deuropening om te voorkomen dat via de zijkanten luchtuitwisseling en energieverlies plaatsvindt

Pas de uitblaashoek van het luchtgordijn aan met de instelbare uitblaaslamel. Bijvoorbeeld door bij verwarmen (in de winter) de instelbare uitblaaslamel licht naar buiten te keren. En bij koelen (in de zomer) juist licht naar binnen.